30.6.11

Arreglar el Cron de Gentoo

Don't worry about it, just see if /var/spool/cron exists and if not create it. Then change the permissions to cron:root and 755 for the directory.
Then check for a dir /var/spool/cron/crontabs and if it does not exist create it with permissions root:crontab and 1730 (yes 1730 not 730 )
Last check for directory /var/spool/lastrun with permissions root:root and 750

Font: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-590570-start-0.html

Això m'ha permés editar el crontab del meu usuari però no s'executen els crons..

Per fi funciona, haig de reiniciar el servei després de modificar els crons i s'executen correctament.

29.6.11

Editar archivo de password

Sempre m'oblid com editar el fitxers d'usuaris que poden accedir al proxy.

Comandament: htpasswd /etc/squid/passwd user1

Una bona explicació per configurar usuaris amb contrasenya per un servidor proxy squid: http://www.cyberciti.biz/tips/linux-unix-squid-proxy-server-authentication.html

En Gentoo, aquesta utilitat pertany al paquet app-admin/apache-tools

28.6.11

Sabayon 6

Idò, ja tenim S.O. Ara sí. Rere els intents més seriosos de substituir l'Ubuntu 11.04 malmesa per una distribució no basada en Debian, amb els intents més seriosos i frustrats de Mandriva 2010.2 i Fedora 15, arriba aquesta distribució que me té força convençut des que divendres passat la vaig baixar i provar amb un USB Live.

L'Arch Linux venia abans però vaig tenir problemes per a fer una prova d'instal·lació (un tant peculiar) a una partició del disc dur del portàtil i la va tirar enrere tot i ser a la 6ª posició del ranking de distrowatch.com.

Aquest dia 23 de juny se va llençar Sabayon 6. Una distribució basada en es famós, per complexe i capacitat d'adaptació al hardware, Gentoo.


Una meravella que s'adapta sense contemplacions al hardware, res de problemes amb sa gràfica per fi, i tant li dona ses conyeries de si ses llicències són privatives o open source. Per fi una distribució feta per als usuaris i no pels frikis.

I compte, que és tant xungu com senzill, ja que se'n disposa de tot s'abanic de posibilitats per complicar-te sa vida o fer-te-la fàcil. Si no arriba als nivells d'Ubuntu en facilitats, sí que no requereix grans coneixements ni virguèries per gaudir-la.

Bona distribució.

14.6.11

Jo VS nVidia VS Fedora

Són collonuts els drivers d'NVIDIA però deu ni do, no hi ha distribució en que no costi d'instalar-los, i no és culpa d'NVIDIA si no dels kernels de linux, s'encollonen en intentar ficar uns drivers open source (nouveau) que no xuten ni cap enrere.

Més delicte té Fedora que inclou als seus repositoris el paquet kmod-nvidia que són els drivers pròpis d'NVIDIA, però en comptes de no fotre cap i anar amb vesa per defecte per després poder instal·lar-los opcionalment sense problemes, no, li han de posar els puta open source que no funcionen (és s'única pega que els hi poso).

En fi, sort que l'instal·lació incial de Fedora és molt ràpida. Avui segon round...

-- rectific 27/06/2011 --

Fedora té una opció per instal·lar-se amb drivers genèrics de manera que després se poden instal·lar els propietaris de NVidia. Tot i així, i provant també amb KDE, ha estat imposible fer anar els efectes i finalment he esborrat Fedora del disc dur.

Si bé és una distribució que funciona perfectament i és senzilla d'emprar, no m'agrada sentir-me com un conillet d'índies, ja que se tracta du'n s.o. que incorpora ses darreres novetats en alguns aspectes però en descuida d'altres aspectes molt més útils pels usuaris.Com ara passa amb es Gnome 3 i Gnome-shell que no acaben d'anar bé quan d'altra banda podrien millorar es gestor per instal·lació d'aplicacions, que no el podran fer servir usuaris sense uns coneixements mínims de Linux.

13.6.11

Mandriva 2010.2 a la merda

He baixat Fedora 15 que vindrà a substituir la meva actual, i recent, Mandriva. Perquè?

- L'escriptori KDE 4.4 que du no aplica els temes visuals completament, al firefox i diàlegs propis de la distribució no tenen efecte, i n'hi ha poca informacó al respecte.
- El servidor proftpd no me xuta perquè és una versió antiga, no va com la versió de l'ubuntu, i me nec a investigar-ho perquè està obsoleta.
- Els respositoris no estan actualitzats, me vaig instalar el FF4 manualment i no se'm cauen els anells però no vull tenir que fer-ho per cada versió que treguin.
- La versió 2011 final havia de sortir avui, després de que se retrasés el mes passat, i... no surt, i... té tota sa pinta de que no sortirà, a la seva wiki de desenvolupament hi surt com a Delayed i a més veig massa coses in progress.
- Les notificacions no surten amb es texte complet visible.
- Internet va més lent que amb els altres SO que tinc instal·lats (XP, Ubuntu).

A pesar de que:

- M'agradava tenir un escriptori KDE per poder coneixer-lo millor, ja que és s'opció gràfica més estesa després de Gnome (Fedora va amb Gnome), i en teoria Mandriva és la millor distribució amb escriptori KDE.
- Trobaré a faltar el seu centre de control, una meravella senzilla d'utilitzar que permet configurar sa major part des sistema.

La vaig agafar per renom, al haver-la sentit nombrar moltes vegades i pensant que estava més alta al ranking de distribucions.. sa web que vaig agafar al atzar per mirar la seva reputació no debia estar molt actualitzada perquè Mandriva actualment no està ni al top ten de les distribucions de GNU/Linux.

Fedora és actualment la numero dos, barallant-se per aquest puesto amb Linux Mint. La darrera versió va sortir el passat 24 de maig, està basada en RPM i és promocionada per Red Hat per lo que esper d'aquesta el mínim de qualitat que no he trobat amb Mandriva.

Perquè no Linux Mint? Perquè està basada en Ubuntu.

6.6.11

Servidor Mandriva 2010.2

Divendres passat no pensava fer aquesta entrada, me penedia per la decepció de la gran diferència en acabats que hi ha entre gairebé qualsevol versió d'Ubuntu amb Gnome i Mandriva amb KDE.

Al disc dur nou, quina cosa més lletja i retro és la primera impressió, després d'una instal·lació més complicada i manco vistosa que la d'Ubuntu. Amb preguntes, diàlegs i indicadors de progrés més tècnics i complicats d'entendre sense uns coneixements de grau baix/mig i de vegades alt. I amb la que he tingut des del començament bastants problemes per instal·lar els drivers propietaris d'Nvidia i el gestor d'arrancada.

La primera hora davant la Mandriva i el KDE (que ja havia provat amb altres distribucions de butxaca) va passar pensant en tornar a formatejar i ficar la Natty d'Ubuntu.

Un pic cercada, a la desesperada i sense massa ganes (és la primera entrada del google), una guia (dolenta) de per on podia començar per arreglar això, amb sa gràfica configurada, còdecs instal·lats, compiz rutllant, emerald, menú diferent al de Win..., aparença d'escriptori innovadora, finalment puc tenir sa sensació al meu server de que no visc als 90, o a una favela de la Pampa argentina (amb perdó).


Idò, visualment acomodat i amb uns coneixements mínims del sistema, crec que tiraré endavant amb el servidor Mandriva 2010.2. Distribució basada en RedHat de la que puc, sobre tot, aprendre coses noves.

Primers pasos:

* Puc llençar sa meitat del software que du de sèrie.
* Passar-me per kde-look.org
* Configurar la IP fixa a la xarxa local.
* El servidor ssh va ser el primer que vaig instal·lar però no està funcionant, o això sembla (potser s'ha anat sa llum). Es tallafocs estava activat.
* Instal·lar més servidors, webmin, squid, vnc, apache, php i mysql.
* Instal·lar java i poder compilar.
* Perquè no se pot montar el disc de l'Ubuntu?
* Arreglar l'arrencada del sistema per bootejar des del disc nou per defecte.
* ...

Ubuntu 10.04 a 10.10, al servidor

Fracàs.

Després de comprovar que s'únic problema migrant a 10.10 el portàtil va sortir amb es flash, me vaig decidir a actualitzar es servidor, amb s'intenció innocent de passar a la 11.04 lo més prest posible (perquè me venia de gana).

Si ja duia problemes amb sa tarjeta de vídeo amb sa 10.04, que m'obligava a reinstal·lar cada dos per tres els drivers d'nVidia i el plymouth, d'altra banda, ni va fer acte de presència al servidor. La cosa ha anat a pitjor.

El servidor X no s'ha dignat en cap moment a arrancar amb drivers d'nVidia, que ja eren instal·lats (per enèsima vegada) abans de s'actualització. I ara, per molt que els reinstal·li, no xuten. S'única opció, remoure el fitxer /etc/X11/xorg.conf per a que l'entorn gràfic arranqui amb les opcions i drivers per defecte, amb lo que perdo tots els efectes i acceleració gràfica.

Tot xuta bé, els serveis, però me nego a resignar-me a la consola o a un entorn gràfic (que tinc que iniciar manualment) sense personalitzar, amb es hardware que tinc.

Donc per agonitzant la instal·lació d'Ubuntu d'aquest disc, que va començar amb sa versió 7.04.

Es següent pas és provar coses noves. Disc dur nou, DVD baixat i cremat (amb es portàtil).

Hello Mandriva